Fungarth



The small site sits in the middle of a hamlet with the original stone farmhouse, cottage and steading adjacent. It was the site of the former ploughmans cottage and was bought with an existing planning application for a square house sat in the centre of the plot. The project was redesigned to create a south facing ‘walled garden’ with the new larch house to the north, a corrugated office to the east a lean to greenhouse to the west and to the south a screen beyond which the steading can be seen. The buildings sit in their context and are traditional in scale, siting and massing but detailed in a contemporary way. The new gable sits between the gable of the existing stone cottage and steading below.

The house is small (95 sq.m) with a kitchen and sitting room and woodburning stove at the centre and a living room and bedroom study and shower room upstairs. The materials used are an exposed aggregate concrete ’terrazzo’ floor from the local quarry, birch faced ply joinery a waxed grey render wall and bleached and waxed pine floor boards upstairs.